BTW

Als ondernemer bent u verplicht om iedere maand, kwartaal of ieder jaar de aangifte omzetbelasting, ook wel aangifte btw genoemd, in te (laten) dienen. Ook als u tekort geld heeft om de verschuldigde btw over de betreffende periode tijdig te betalen, omdat uw klanten uw facturen niet of te laat betalen. 

Vereisten aftrek BTW

U kunt btw over zakelijke uitgaven alleen aftrekken als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U gebruikt de aangeschafte goederen en diensten voor omzet die belast is met 21% btw, 6% of 0% btw. Over uitgaven die u gebruikt voor vrijgestelde omzet mag u dus geen btw aftrekken. 
  • U krijgt een factuur waarop btw staat. Deze factuur moet voldoen aan de eisen voor een btw-factuur.
  • De goederen of diensten waarvoor u een btw-factuur hebt ontvangen, moeten ook daadwerkelijk aan u geleverd zijn.

Heeft u zowel belaste als vrijgestelde omzet? Dan kunt u wel btw naar rato aftrekken over de uitgaven die u gebruikt voor belaste omzet.

Geen aangifte doen

Als u geen aangifte indient, krijgt u een (geschatte) naheffingsaanslag met boete. Dat wilt u natuurlijk niet. Het is dan ook niet zo'n vreemde gedachte om te schuiven met uw omzet of btw-voorbelasting in de btw-aangifte. Als u over een bepaalde periode onjuiste gegevens aangeeft, hoeft u geen of weinig btw te betalen. Dan heeft u meer tijd om het verschuldigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Btw op verkoopfacturen

De hoofdregel: de factuur moet uiterlijk op de 15e dag na afloop van de maand waarin de de levering/dienst is verricht, worden uitgereikt. Echter als de factuur te laat wordt uitgereikt, moet u toch de btw aangeven in het btw-tijdvak dat de factuur had moeten worden uitgereikt.

Btw voorbelasting inkoopfacturen

De datum van de factuur of bon is bepalend voor het tijdvak waarin u de btw (voorbelasting) kunt aftrekken/terugvragen. Voor het terugvragen van de btw voorbelasting is het tijdstip van de levering of dienst dus niet van belang.
Let op! U kunt alleen btw aftrekken als de factuur aan de voorwaarden voldoet. Geen factuur of bon betekent geen recht op btw-aftrek. 

Uitzondering: kasstelsel

Bij het kasstelsel geeft u de omzet van leveringen of diensten aan in het tijdvak waarin u de omzet ontvangt. In dat betreffende tijdvak geeft u ook de btw aan.

Slechts een beperkt aantal ondernemers komt voor het kasstelsel in aanmerking. Voor onder andere winkeliers, kappers en horecabedrijven is het kasstelsel in principe verplicht. Maar let op! Behoort u tot deze groep ondernemers, maar wilt u liever het factuurstelsel toepassen? Dat kan alleen als u het schriftelijk bij de Belastingdienst meldt.

Wilt u meer informatie, dan kunt u ons bellen of een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen

Contactgegevens

De Lange Gangh 7A

1398 CV MUIDEN

0294 - 265 320

www.adviesbureau-deboer.nl

info@adviesbureau-deboer.nl

 

Nieuwsbrief

Enter your email to join our mailing list

logo erkend hypotheekadviseur

logo kifid

logo register belastingadviseurs