Vennootschapsbelasting

Rechtsvormen zoals een B.V. en een N.V. zijn altijd verplicht aangifte vennootschapsbelasting te doen. Een stichting, vereniging of vergelijkbare organisatie moet alleen in bepaalde situaties aangifte vennootschapsbelasting doen. 

Belastbaar bedrag en boekjaar

De vennootschapsbelasting is een belasting over de winst in een boekjaar. Vaak is dat boekjaar gelijk aan het kalenderjaar. Maar een gebroken boekjaar (bijvoorbeeld van mei t/m april) is ook in geval van seizoensarbeid toegestaan. Het boekjaar voor de aangifte vennootschapsbelasting moet gelijk zijn aan het boekjaar in de statuten van de vennootschap.

Een boekjaar is in het algemeen een periode van 12 maanden. Het eerste boekjaar van een net opgerichte vennootschap kan langer of korter zijn. Ook het laatste boekjaar (bij liquidatie van de vennootschap) kan een afwijkende periode beslaan. En als een vennootschap besluit het statutaire boekjaar te wijzigen, kan het 'tussenjaar' ook langer of korter zijn.

Het is niet toegestaan om een boekjaar te wijzigen met alleen het doel om incidenteel fiscaal voordeel te behalen.

Winstberekening

De fiscale winst berekent u door fiscale regels toe te passen op uw commerciële winst-en-verliesrekening en balans. Bijvoorbeeld bij de waardering van balansposten en de toerekening van kosten aan een boekjaar. 

De vennootschapsbelasting wordt berekend over het belastbare bedrag in een boekjaar. Het belastbare bedrag is de winst min de verrekenbare verliezen.

Verrekenen van verliezen

Een verlies uit een bepaald jaar kunt u verrekenen met de belastbare winst uit het vorige jaar of met toekomstige winsten.

Geld lenen aan de aandeelhouder

Een lening in de vorm van geld van een B.V. aan een aandeelhouder moet voldoen aan zakelijke voorwaarden. Leent de B.V. geld uit aan de aandeelhouder, bijvoorbeeld voor het betalen van persoonlijke rekeningen of de aanschaf van een huis of een auto? Dan moet de lening voldoen aan zakelijke voorwaarden. Meer hierover leest u bij Geld lenen van uw B.V..

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

De meeste ondernemingen die vennootschapsbelasting moeten betalen, ontvangen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag.

Inleverdatum aangifte vennootschapsbelasting

Als u uw aangifte vennootschapsbelasting niet op tijd kunt indienen, kunt u uitstel aanvragen. Bel ons of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Contactgegevens

De Lange Gangh 7A

1398 CV MUIDEN

0294 - 265 320

www.adviesbureau-deboer.nl

info@adviesbureau-deboer.nl

 

Nieuwsbrief

Enter your email to join our mailing list

logo erkend hypotheekadviseur

logo kifid

logo register belastingadviseurs